Varázsszavak és Hipnotikus nyelvi minták
Játékszabály

Így használd a kártyákat!

Mivel ez a játék hallás és látás útján is segíti a fejlődésedet, biztosan a segítségedre lesz a tanulásban. A két pakli kihasználásában szinte csak a képzeleted szabhat határt, bátran kísérletezz és játssz ezekkel a lapokkal, találd meg azt az utat a tudás megszerzésére, ami számodra a legideálisabb.

Mi itt most négy módszert ajánlunk Neked, ami kezdetben iránymutatást adhat

01
02
03
04

Húzz egy lapot és a rajta szereplő címmondattal mondj egy mondatot.

Először lehet, hogy furcsán fogod magad érezni, amikor egy elképzelt szituációt fogsz otthon a nappalidban eljátszani. Hidd el, a második és harmadik mondat már könnyedebben fog jönni, ebbe is bele lehet tanulni. Ráadásul ha a mindennapjaidból veszed a példát, akkor a következő éles helyzetben nagy valószínűséggel eszedbe fog jutni ez a mondat, amit otthon már egyszer kimondtál.

A lapon elolvashatod, hogy milyen helyzetben a legjobb ezt a formulát használni, illetve találsz egy példamondatot is. Ha te más szövegkörnyezetbe helyezted ezt a kifejezést, ne ijedj meg. Itt nincsen jó vagy rossz válasz, csak többféle megoldási lehetőség.

Válaszolj erre a mondatra a saját szavaiddal.

Az előbb már a címmondattal mondtál egy mondatot, most válaszold meg ezt a saját szavaiddal. Ez arra is jó gyakorlat, hogy elképzeld, a beszélgetőpartnered vajon hogy reagálna erre a beszélgetés során, és arra is, hogy téged is felkészülten érjen, ha neked mondják ezt. Egy biztos, csak nyerni tudsz, hiszen így már tudni fogod a következő lépést.

Válaszolj úgy az első mondatra úgy, hogy a pakliból húzol egy másik lapot és az azon lévő mondatot illeszted be a válaszodba.

Hipnotikus varázsszóra hipnotikus varázsszóval válaszolni igazán profi teljesítmény! Főleg, ha ezt tudatosan használod. Ezzel a gyakorlattal felkészülhetsz gyakorlatilag az összes szituációra, ami a beszélgetéseid során adódhat. Érdekes megfigyelni, hogy érzel-e különbséget a két válaszod között, amit a saját szavaiddal fogalmaztál meg és aközött, amiben egy hipnotikus nyelvi formulát használtál. Bátran kísérletezz ezzel, melyik az erősebb egy-egy helyzetben.

Húzz mindegyik kategóriából egy lapot.

Tedd ki ezeket magad elé és alkoss a mondatokból szöveget. Egy valós helyzetben – főleg az elején – valószínűleg jó lesz olyan kész panelekhez nyúlnod, amik már ismerősen csengenek. Aztán egyre inkább zsigerből fognak ezek a válaszok jönni, hiszen itt is igaz, hogy a gyakorlás teszi a mestert.

Ezeket a gyakorlatokat akár párban is végezhetitek. Teremtsetek elképzelt szituációkat, amelyekben kérdésként és/vagy válaszként ezeket a nyelvi fordulatokat használjátok. A lehetőségek tárháza végtelen.